Informačné centrum

Europe Direct Trenčín

Hlavná stránka > Komisia schválila dve nové chránené označenia pôvodu - pre slovenské a francúzske vína

Komisia schválila dve nové chránené označenia pôvodu - pre slovenské a francúzske vína

Európska komisia dnes (15.12.) schválila žiadosť o zápis dvoch názvov vín do registra Chránených označení pôvodu (CHOP),pre slovenský „Skalický Rubín“ a pre francúzsky „La Clape“.

Vedúci zastúpenia Dušan Chrenek v tejto súvislosti uviedol: „Skalický rubín je ďalším z radu slovenských vín, ktoré sú medzi európskymi chránenými označeniami pôvodu. V európskom registri je tak spolu zapísaných 21 slovenských chránených označení vín, vrátane Vinohradníckej oblasti Tokaj. Na európskej úrovni má ochranu aj ďalších 19 slovenských produktov, medzi inými Slovenská bryndza, Zázrivský korbáčik či Skalický trdelník. Je dôležité, že kvalitné tradičné slovenské potraviny sú chránené na európskej úrovni a môžeme byť na ne právom hrdí."

"Skalický Rubín" je červené víno s intenzívnou, rubínovočervenou farbou vína ako aj naznačuje jeho meno. Toto víno musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom území kopca Vintoperk, ktorý má charakteristické zloženie pôdy dávajúce tomuto vínu výsledný charakter. Víno je charakteristické svojou plnou chuťou, výrazným obsahom tanínov a svojou farbou, od ktorej sa odvíja aj historický názov tohto vína. Zemepisná jednotka na výrobu vína Skalický rubín je ohraničená hranicami katastrálneho územia mesta Skalica a hranicami katastrálnych území obcí Mokrý Háj, Popudinské Močidlany, Prietržka, Radošovce a Vrádište. Rozloha zemepisnej jednotky je cca 50 km2. Názvy odrôd viniča používané na výrobu Skalického rubína pochádzajú z odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Modrý Portugal.

Názvy odrôd viniča pre vína s označením „La Clape“ sa pestujú na území toho istého názvu, ktoré sa nachádza v departemente l’Aude v južnom Francúzsku. Tieto dva nové názvy vstúpia do viac ako 1750 názvov vín, ktoré sú už chránené, ktorých zoznam je k dispozícii v databáze e-bacchus.




Zverejnené 15. december 2017